Friends of Sutukoba

Kontakt oss | English
tl tr
small logo

 

Afrikansk prestisjepris til Sidia Jatta fra Sutukoba

Sidia Jatta mottar prisenLæreren, språkforskeren og opposisjons-politikeren Sidia Jatta (78) fra landsbyen Sutukoba i Gambia mottok nylig prisen «African Hero of the Year». Prisen blir delt ut av Ohio African Students Union i USA og tilfaller en afrikaner som har gjort en helt spesiell innsats for utvikling og framgang på det afrikanske kontinentet.

Prisen er en stor hyllest til Sidia Jatta, men også en stor motivasjon for alle innbyggere i Sutukoba og venner av Sutukoba. Prisen har blitt delt ut årlig siden 1991 og første mottaker var Nelson Mandela.

Etter utdanning i Europa kom Sidia Jatta tilbake til hjemlandet Gambia på slutten av 1970-tallet der han blant annet utarbeidet pensum for skoler og høyskoler i landet. Etter hvert trakk han seg fra offentlige verv i protest mot det styrende Peoples Progressive Party. I 1986 etablerte Jatta en ny politisk interesseorganisasjon, People's Democratic Organization for Independence and Socialism (PDOIS). Sidia Jatta protesterte blant annet mot mindre demokrati, mer korrupsjon, større ulikhet mellom fattig og rik og ikke minst manglende satsing på utdanning i Gambia.

I et forsøk på å redusere analfabetisme både innenfor og utenfor hans hjemlige Wuli-distrikt, etablerte Sidia Jatta Adult Literacy Development Association (WALDA) for å støtte kvinner og fremme leseferdighet over hele landet. Han opprettet også Wuli-fondet ved å forplikte en del av månedslønnen til å finansiere utviklingen i valgkretsen hans. Hjembyen Sutukoba er en del av Wuli-distriktet.

I takketalen ved prisutdelingen i Ohio i USA trakk språkforsker Sidia Jatta fram bekymring over at store deler av Afrika fortsatt er «kolonisert» i forhold til språk. Afrikanere bruker mye tid og krefter på å lære språk som engelsk, fransk og portugisisk, som i mange land er undervisningsspråk i barnehage og skole.

- Vi ser en fremmedgjøring i barnets utdanning, fordi språket elevene snakker på skolen er totalt forskjellig fra språket som snakkes hjemme. Far og mor er ikke involvert i barnets utdanning fordi de er uvitende om språket som brukes på skolen. Hvor mange matematikere ødelegger vi på kontinentet? Hvor mange filosofer fornekter vi? Hvor mange forskere nekter vi å bruke nasjonale og lokale språk? Det er et spørsmål om å holde seg til koden, der ikke minst språket er viktig, som er felles for deg og de du representerer, sa Jatta i takketalen.

 

 

 

 

 
 
 

Sist oppdatert 08.04.24 12:40 | Sutukobas Venner - Friends of Sutukoba © 2000 - 2006 |

 
Stø Webdesign