Friends of Sutukoba

Kontakt oss | English
tl tr
small logo

Populær opplevelsesreise til Gambia

46 entusiastiske eventyrere deltok på reisen i januar. Hele 26 personer var fra Risør. Med Helga Arntzen i spissen, er det en erfaren gruppe som reiser sørover.


Velkommen til GambiaFor de fleste deltakerne var dette en tema- og opplevelsestur, men for mange av deltakerne var det også en tur for prosjektoppfølging og nye samarbeidsavtaler. Nesten hele styret i foreningen Sutukobas Venner deltok på reisen og andre deltakere er faddere gjennom foreningen som støtter mange lokale prosjekter, deriblant utdanningsprosjekter. I tillegg deltok tre representanter fra Menneskerettighetsakademiet i Oslo.

Velkomsten til Sutukoba er enorm, må oppleves!Besøk i landsbyen Sutukoba
Når alt går som det skal tar reisen til landsbyen Sutukoba minst en dag. Full av forventning humper reisefølget av gårde på afrikanske landeveier på nordsiden av Gambiafloden. Sutukoba ligger lengst øst i landet.
Når nordmennene nærmer seg landsbyen blir de møtt av en stor folkemengde og høy jubel. Siden 1982 har foreningen Sutukobas Venner vært involvert i mer enn 100 utviklingsprosjekter i området, noe lokalbefolkningen vet å sette pris på.
Gjestene innlosjeres i hytter som Aktive Fresreiser har bygget i landsbyen for å kunne ta imot alle de reisende fra Norge, og deretter ønskes de velkommen på tradisjonelt vis av selveste landsbyhøvdingen.

Helga Arntzen under bantaban i SutukobaVelkomsten foregår under Bantabaen.

"Bantabaen er skyggestedet under det store treet midt i landsbyen. Dette er landsbyens møtested", forteller Helga.

Her ble også alle gavene som reisefølget hadde med seg fra Risørs barnehager og Risør barneskole, overrakt til barnehagen i Sutukoba og nabolandsbyen Briff. 

Noen elever og fadderbarn ved Niokoy skoleFadderbarn
Mange prosjekter skal følges opp i løpet av dagene i Sutukoba. Blant annet besøkte Janet Arndt og Keith Alfredsen alle skolene i området og passet på at pengene som blir overført via fadderbarnordningen til Sutukobas Venner, kommer til de riktige mottakerne.
Til nå har engasjementet til Sutukobas Venner bidratt til at mer enn 600 barn har fått mulighet til å gå på skole, og til at 67 studenter har fått studere på et høyere nivå.

Helga Arntzen sammen med Colvin Tooke i naturreservatetNaturreservat
Fra Sutukoba gikk reisen videre til naturreservatet Niokolokoba i Senegal. Der fikk deltagerne se hvordan planten mimosa ødelegger området. Denne planten er svært levedyktig og er i ferd med å dekke til store deler av innsjøene i området.

"Dette er en katastrofe", forteller Helga Arntzen. "Det fører til at dyrene i området ikke kommer fram til vannet og dermed forsvinner fra området".  

Helga sier at det er blitt forsket mye på alternative bruksmåter som kan føre til at planten blir til nytte for lokalbefolkningen. Foreløpig har ikke dette arbeidet ført fram.  
I naturreservatet la reisefølget ut på en spennende båttur, hvor det ble observert flodhester, krokodiller og mange forskjellige fuglearter. Man kan lese mer om naturreservatet på Niokolokobas nettside.

Lillian Hjort Menneskerettighetsperspektivet
Tilbake ved kysten ble det for mange mulighet til å nyte noen avslappende dager på Gambias deilige strender. For andre var det nå arbeidet tok til og kontaktene skulle skapes.
En av deltakerne på reisen, Lillian Hjorth fra Menneskerettighetsakademiet i Oslo, kom i kontakt med Menneskerettighetshuset i Gambia. Dette ”huset” arbeider med menneskerettigheter sett med afrikanske øyne, og foreløpig er det inngått en intensjonsavtale om å tilpasse menneskerettighetsboken ”Bygg broer, ikke murer” til afrikanske forhold.
" I tillegg ser det ut som at det blir en ny tur til Gambia allerede i oktober, for å holde et kurs om Menneskerettigheter", røper Lillian fra Menneskerettighetsakademiet i Oslo.

Gruppebilde av studenter som Risør Ungdomsskole og videregående skole støtterUtdanning er ikke glemt
Avslutningsvis ble det arrangert en felles middag for turdeltakerne og elevene som mottar støtte til å fullføre høyere utdanning, fra blant annet Risør ungdomskole. Nesten alle de 67 elevene som mottar denne formen for støtte via Sutukobas Venner møtte fram, og det var mange som ønsket å fortelle hvor mye dette betydde for dem. Helga noterte seg det som ble sagt, og her gjengir hun en setning som oppsummerer mye: ”Det å få mulighet til å fullføre høyere utdanning gir oss helt nye muligheter i livet”.

"Med slike tilbakemeldinger er det ikke vanskelig å finne motivasjon til å fortsette arbeidet", smiler Helga lurt.

 

 

 

 

 
 
 

Sist oppdatert 02.03.09 14:59 | Sutukobas Venner - Friends of Sutukoba © 2000 - 2009 |

 
Stø Webdesign